Terugkeer naar Tahiti

Het lucht- en spoorvervoer in Nederland is in rep en roer. Treinen worden bij voorbaat geschrapt. Een dag voor vertrek wordt er net als bij aankomst ruim twee maanden geleden sneeuw verwacht. En terwijl op veel plaatsen in de wereld treinen gewoon blijven rijden terwijl er meters sneeuw valt, raken de spoorwegen in Nederland in paniek, zelfs bij een verwachte 5 centimeter. De eerste etappe van onze terugvlucht staat gepland voor 15.00 uur waardoor we uiterlijk 13.00 uur op Schiphol moeten zijn. Uurtje treinen, kwartiertje om op het station te komen. De rekensom is snel gemaakt. We besluiten rond 11.00 uur te vertrekken zodat we zowel op station Breda en de luchthaven extra speling hebben. Dat was vóór de paniek. Naarmate de dag vordert nemen de geluiden over sneeuwval en onze onzekerheid toe. We willen op zeker gaan en halen het vertrek- moment een uur naar voren. 

‘Wat zijn eigenlijk de consequenties van niet op tijd naar Parijs kunnen vliegen?’, vragen we ons daarna af. De etappe Parijs-Tahiti wordt verzorgd door Air France de vlucht tot Parijs door KLM ofwel alles bij dezelfde maatschappij KLM-Air France. ‘Of toch niet?’ Nadere bestudering leert ons dat als we de vlucht in Parijs niet halen we nieuwe tickets moeten kopen. Niks niet één maatschappij die het wel even voor ons regelt. In naam is het één bedrijf, in de uitvoering doen ze net of ze elkaar niet kennen. We hebben twee afzonderlijke tickets dus moeten we gewoon een nieuw kopen als we niet op tijd zijn. Een snelle google sessie levert een prijs op van € 8.000. ‘Nee, niet samen, per persoon!’ Bij het zien van deze prijs beseffen we dat we de vlucht in Parijs kost wat kost moeten halen. ‘Nu meteen vertrekken dan maar en rechtstreeks naar Parijs gaan met de trein? Kost wat extra maar bij lange na geen duizenden euro’s. We vergelijken reis- en vertrektijden, opstapplaatsen, reisduur. Het lijkt zo eenvoudig, direct naar Parijs, maar de werkelijkheid ligt anders. Uiteindelijk blijkt de beste optie zo vroeg mogelijk naar Amsterdam gaan en dan maar zien. Fingers crossed. 

Goed nieuws buiten ziet alles er hetzelfde uit als gisteren! Geen vlokje sneeuw te bekennen. Volgens weeronline gaan er 100% zeker witte vlokken vallen en precies in de twee laatste uren voor onze vlucht. Dat wordt spannend. Vooralsnog loopt de trein van 09.15 gesmeerd over schone rails en staan we na een rit van 53 minuten precies in de vertrekhal waar we ons direct naar de service balie van de KLM begeven. Top zijn die meiden daar! Geen moeite is teveel. Vanuit de gedachte ‘weg is weg nu kan het nog’ worden onze twee losse boekingen samengesmolten tot één, onze ‘odd’ bagage, twee nieuwe zonnepanelen, doorgelabeld én we worden op een vlucht vóór de verwachte sneeuwval gezet in stoelen met extra beenruimte. En kosten? Een papiertje met het website adres van Charlie II want ze willen onze avonturen graag lezen. Geen probleem natuurlijk.

Bij het afgeven van ons enige ruimbagagestuk bij de reguliere incheckbalie breekt het zweet nog wel even uit als de baliemedewerkster een meetlint tevoorschijn trekt. Het wordt met de nodige preciezie langs alle randen van de doos gelegd. ‘Oké’, horen we. Zegt ze echt: ‘ oké? Pff.. daar komen we goed mee weg.’ Ze heeft of een goede bui of haar meetlint is wat uitgerekt, wij weten namelijk dat de vier zijden samen van de kartonnen verpakking 2 cm boven de limiet is. Voor ze zich kan bedenken maken wij ons uit de voeten, geven de voor ons zo belangrijke lading af bij het daarvoor bestemde magazijn en spoeden ons naar de gate. Vlak voor we instappen en de eerste sneeuwvlokken neerdwarrelen, horen we dat onze oorspronkelijke vlucht geschrapt is!

Echt opgelucht ademhalen kunnen we echter pas wanneer de vleugels van ijs bevrijd zijn en de landingswielen van de grond komen. We zijn onderweg!  En het allerbelangrijkste: we komen op tijd in Parijs, niets wat dat nu nog tegenhoudt! 

Zeeën van tijd is er op Charles de Gaulle om rond te slenteren langs de winkeltjes, een Frans t-shirt te scoren en te lunchen. Op tijd bij de gate mogen we als eerste het toestel betreden als bedankje dat we onze handbagagekoffertjes in het ruim laten stoppen. Gewapend met enkel een klein rugzakje met ons vermaak voor onderweg installeren we ons op de achterste rij waar alle vier stoelen voor ons zijn. Ruimte genoeg om afwisselend te puzzelen, lezen, een filmpje te kijken en te pitten. Redelijk uitgerust arriveren we in Los Angeles. 

Omdat we achterin zitten, zijn we als een van de laatsten het vliegtuig uit. Het lijkt rustig op de luchthaven op dit tijdstip. Dan ineens is er een oploop voor ons en voor we er erg in hebben, worden we opgeslokt in een mensenmassa die trager dan traag voortschuifelt langs een met verplaatsbare linten gecreëerd labyrint. Vanaf de zijlijn worden aanwijzingen geroepen door slechts een handjevol beambten van Homeland Security die onmogelijk iedereen in de voortdurend groeiende groep mensen in de gaten kan houden. De president ‘van en voor‘ het Amerikaanse volk Donald Trump heeft de nieuwe staatsbegroting (nog) niet goedgekeurd waardoor de medewerkers van het staatsveiligheidsbedrijf voor onbepaalde tijd geen salaris meer krijgen. Geen wonder dus dat het personeel op de luchthaven ver onderbezet is. Maar controles tijdelijk versoepelen? Ho maar. Zuchtend schuifelen we verder. 

…Tahiti…’ Dat is het enige dat we verstaan van het bericht dat uit de luidsprekers knalt. Tegen beter weten in spreek ik iemand van de luchthaven aan in de hoop de lange rij te kunnen ontlopen. ‘Ik ga door naar Tahiti kan ik dan doorlopen?’ Natuurlijk niet hoe kan ik zo dom zijn te denken dat ik de controles kan ontlopen? In Amerika?! Een paranoïer volk bestaat er niet. En dus laten we onze vingers scannen en ons gezicht fotograferen bij een ‘do-it-yourself’ apparaat. Laten we nog een tweede keer onze paspoorten controleren en vingerafdrukken checken en lachen we weer vriendelijk in de camera van een van de weinige douanemannen die nog wel werkt en erop vertrouwd dat het met die financiën wel goed komt. Intussen is onze vlucht vertraagd. Maar geen nood er wordt niet vertrokken vóór iedereen met bestemming Papeete aan boord is. 

Nog even schoenen uit, electronische apparatuur in een bak, vestje uit en in een volgende bak….en dan gebeurt het. Dat kleine rugzakje met spulletjes voor vermaak… daar zit iets gevaarlijks in. Omzichtig wordt er een wit busje uitgehaald met een onleesbaar opschrift en zwart kruis in een rood vierkantje. De negerin schudt een keer met het busje dat deze reis al twee keer eerder zonder extra vragen of problemen door de scan is gegaan. Dan probeert ze met al groter wordende ogen van verbazing de tekst te ontcijferen. ‘What’s this?!’ ‘That’s Dutch’, verklaart Rob. It’s desinfection powder for the watermaker. We live on a boat! Ze kijkt ons aan, schudt haar hoofd en zegt dan met een smile: ‘you seem nice people I believe you’. We mogen door. Op dezelfde plek als we uitgestapt zijn, staat hetzelfde vliegtuig met al onze ruimbagage er nog in en ploffen we neer in dezelfde stoelen voor de laatste etappe.

De kleine luchthaven in Papeete oogt super relaxed. De controle is een fluitje van een cent. De bagage hebben we snel compleet. In de hal naar buiten spelen mannen in Hawaï bloesjes een welkomstnummer op de ukelele. 32 uur na vertrek uit besneeuwd Nederland lopen we naar buiten de felle zon in bij een temperatuur van ca. 32 gr. Welkom terug op Tahiti! IA ORANA

YB Connect Message from Rob Bul

YB Connect Message from Rob Bul

To reply, please go to: https://yb.tl/yb-reply2/MzYwMTY3NDksc2l0ZUBjaGFybGllMi5ubA


Bijna 3 dagen onderweg nu vanuit Marsh Harbour, Abacos naar Norfolk, VA. Het weer is prima, de stemming is goed. De snelheid mocht iets hoger, die is nu ong. 5 knopen. Het is prima weer voor de gennaker ( groot zeil van 130 m2) maar we willen toch een beetje in de buurt van de “Thats-Life” blijven. Zij gaan op het moment niet zo hard. Als het zo door gaat komen we ergens vrijdag aan.


YB ConnectThis email was sent from a YB satellite device.

Please take care when replying – the recipient is charged for every character they receive. 

http://www.ybtracking.com

 

Race tegen de klok?

De aankomst van onze zoon Wouter in de Carieb is deze keer de deadline. In maximaal 10 dagen moet Charlie II de afstand tussen St. Maarten en Martinique overbruggen. Voor degenen die de kaart goed kennen nog iets preciezer: van Simpson Bay naar Fort de France. Hemelsbreed 240 mijl. In één vaartocht minder dan twee etmalen. In 10 dagen moet dat zéker lukken, toch?
Op de eerste etappe naar Antigua zijn we het er al snel over eens. De motor maakt een vreemd geluid. Anders dan anders. Ons schip trilt ook heel erg. Iets wat we niet eerder hebben gevoeld. ‘Zou dat komen door de lijn van de bijboot die in de schroef heeft vastgezeten tijdens het uitstapje met mijn neef?’ vragen we ons af. Rob is net na het voorval met de lijn onder de boot gedoken. Hij heeft er niets vreemds gezien. Volgens een bevriend zeiler en techneut die we in Jolly Harbour treffen, is het hoogstwaarschijnlijk een as die minimaal verbogen is waardoor deze in plaats van soepel door een ring of bus heen en weer te schuiven iets langs de binnenkant schuurt. De as moet alleen maar ‘opnieuw inslijten’ waarna geluid en trillen vanzelf verdwijnen. Gerustgesteld beginnen we aan deel twee van de reis.image

Aan de westkust van Guadeloupe maken we twee stops. In Deshaies en Pigeon Bay herkennen we al snel zeilers die net als wij onderweg zijn naar het zuiden en dezelfde stops maken. Hierdoor voelen we ons minder alleen op ankerplekken die tijdens het hoogseizoen tussen december en april uitpuilen van de charterboten maar nu slechts een handjevol permanente bewoners herbergen.
De motor die door het goede zeilweer alleen gestart hoeft te worden bij het aankomen en wegvaren van de ankerplaatsen lijkt iedere keer dat we het contact aanzetten meer trillingen te veroorzaken. Omdat dit in tegenspraak is met het verhaal over het ‘inslijten’ beginnen we ons toch wel zorgen te maken. Er lijkt meer aan de hand te zijn dan een licht verbogen as. Het liefst zouden we er een kenner naar willen laten kijken. Zeker met het oog op het bezoek van Wouter met wie we gepland hebben naar Grenada te zeilen. Maar wie? En waar? We komen net van het zeilers-onderhouds-mekka vandaan. Teruggaan is gezien de tijdsdruk geen optie. ‘Zit er op Guadeloupe geen Volvo dealer? vraag ik Rob. Ik meen me te herinneren dat we er tijdens onze weg omhoog iets over gelezen hebben.’ Na wat geblader in de gids vind ik het juiste artikel plus een advertentie van het bedrijf. Het zit niet op Guadeloupe maar in Case Pilote een van de oudste kustplaatsjes van Martinique. Een paar mijl vóór onze eindbestemming. Mooier kan niet!
We zetten direct direct koers naar de Volvo-man met slechts een stop van uur in Les Saintes om Uitreis stempels te halen. Tegen het ochtendgloren laten we twee mijl voor onze bestemming het anker neer. Té moe om verder te kunnen. Het is bovendien nog te vroeg om te kunnen bellen. In ieder geval zijn we op ruim tijd vóór het bezoek op Martinique. Nu maar hopen dat de motorproblemen ook tijdig opgelost zijn.

IMG_1333 DSCN3513

Een verademing is het, afspraken maken met een Europeaan. Een Zweed in dit geval. Wát een andere manier van werken dan gebruikelijk in deze contreien. We liggen nog maar amper vast of er staat al een monteur aan boord om de motorgeluiden en- trillingen te beoordelen. Er zijn serieuze stukken en door tijdig te stoppen hebben we erger voorkomen. De problemen die wij nu hebben kwamen bij de eerste exemplaren van ons type motor veelvuldig voor. Door modificaties is dit verholpen maar daardoor zijn helaas de benodigde onderdelen niet meer op voorraad. Het is dus niet Frank’s schuld dat het onderdeel vanuit België moet komen, dat door het tijdverschil levering over het weekend getild word, dat het bagageruim van het vliegtuig te vol is waardoor ons pakket pas de daaropvolgende dag meekan! Frank houdt ons in ieder geval continue op de hoogte, zorgt voor een huurautootje en gratis snel internet. En nog op dezelfde dag van levering van het benodigde materiaal wordt de motor van Charlie II gerepareerd.

image IMG_0129 DSCN3472 DSCN3485

De drie dagen die we met Wouter vastliggen in het vissershaventje van Case Pilote maken we van de nood een deugd door wat high lights van het eiland aan te doen. Zo maken we een wandeling op hoogte over een smalle, betonnen rand langs een door slaven aangelegd kanaal. In St. Pierre bekijken we de overblijfselen van de allesvernietigende vulkaanuitbarsting uit 1920 en bestuderen gekleurde vissen op een mooie snorkelplaats vlak bij de ligplaats van Charlie II. Onderwijl kan hij wennen aan het boordleven en tijdverschil van zes uur met Nederland. Zodra Charlie weer op pad kan, hoppen we zuidwaarts van baai naar baai en van eiland naar eiland om zoveel mogelijk Caribische sfeer te proeven.

DSCN3605 DSCN3612 DSCN3617 DSCN3583

Wouter beleeft veel eerste keren. Een eerste nacht varen op zee, een sprong van een echte klif, zijn eerste duikles en een lesje in Caribische verkoop techniek. Als we in Anse d’Arlet de souvenirwinkel uitkomen met nieuwe rookwaar roept een local naar Wouter: ‘Belle moustache!’ Blij verrast blijven we staan. Precies waarop de man hoopte. Want pas als hij onze volle aandacht heeft, komt zijn ware bedoeling boven en vraagt om een sigaret. Na het compliment is het moeilijk weigeren zodat hij even later met in iedere hand een sigaret afscheid neemt.

DSCN3623 DSCN3625 DSCN3620 DSCN3574 DSCN3586 DSCN3600

DSCN3525 DSCN3530 DSCN3548 DSCN3549 DSCN3551 IMG_0930

 

Na een krappe drie weken sluiten we de vakantie af zoals we begonnen zijn. Met de bezichtiging van enkele high lights. Nu op het Engelse eiland Grenada vanwaar Wouter in de vroege ochtend van vrijdag 17 juni 2016 begint aan de lange terugreis naar Breda via Barbados, Martinique, Parijs en Amsterdam.

2015

Onderstaand bericht verstuurden wij oudjaarsnacht via de korte golf radio. Helaas kwam dit door foutieve instellingen niet op de site terecht. Na aanpassingen nu nog een keer en het is nog steeds gemeend!!! Dilemma, dilemma, wanneer luiden we het nieuwe jaar in? Toasten we op locale tijd of vijf uurtjes eerder op Nederlandse tijd. Misschien wel op beiden als we de champagne tenminste nog terug kunnen vinden. Met of zonder bubbels we drinken in ieder geval: op ieder van jullie op een goede gezondheid een hoop vrije tijd om leuke dingen te doen naast prettig werk en heel veel oude en nieuwe lieve, leuke, gezellige contacten! en alles wat je jezelf nog toewenst Hele fijne jaarwisseling vanaf de Charlie II ergens in de Caribische zee onder de kust van de Dominicaanse Republiek N17.31.4 W71.17.9 Rob & Annemieke