Hoe het afliep!

De twee monteurs na uren sleutelen aan boord van Charlie II, de manager Volvo Azie die zich op afstand met ons probleem bemoeit en anderen met de nodige motorenkennis zijn het er na bijna twee maanden over eens, de brandstofpomp moet de boosdoener zijn! Geen 10 minuten duurt het om de met spoed uit Frankrijk overgekomen pomp in te bouwen. Dan kan de motor gestart. Gespannen draait Rob de contactsleutel om. Vrroem! De motor slaat direct aan én blijft lopen, ook wanneer het toerental langzaam wordt opgevoerd! Eindelijk, eindelijk lijkt het erop dat ons probleem verholpen is. 

De ellende is begonnen toen we met een uitgebreid gezelschap waaronder een echtpaar uit Nieuw Zeeland een proefvaart maakten en de motor in hun bijzijn getest moest worden. Bij een toerental veel hoger dan wijzelf gebruikten sloeg de motor af en kregen we hem niet meer aan de praat. In de daaropvolgende periode wilden de potentiele kopers afwisselend de koop doorzetten of kopen onder extra voorwaarden of er van afzien. Net als wij werden zij heen en weer geslingerd. Wordt die mooie boot de onze of niet? Naarmate reparatie langer uitbleef werd hun  twijfel groter. Waarom duurt het zolang? Is die motor straks nog wel betrouwbaar? Ten lange leste wilden zij Charlie alleen nog als wij hem voor eigen kosten en risico naar Nieuw Zeeland zouden varen, daar ter plekke een nieuwe inspectie lieten doen waarna zij alsnog de koop konden cancelen. Wij hadden allang besloten hier niet op in te gaan. Als we naar Nieuw Zeeland door zouden varen dan zouden we alleen met nieuwe kopers in zee gaan. 

Zover is het niet gekomen. Want terwijl wij nog lagen te wachten op reparatie raakte een Fransman zó gecharmeerd van Charlie II dat hij liet weten Charlie te willen als de ‘Kiwi’s’ zouden afhaken. En zo kwam de verkoop toch nog tot stand in Tahiti – Frans Polynesie. Wat er nog allemaal mis liep en stuk ging voor de koop definitief was, daar gaan we het maar niet meer over hebben. Het waren zenuwslopende weken. 

Tijdens onze allerlaatste zeiltocht, een retourtje Tahiti-Moorea, worden we vergezeld door kleine, dartele dolfijnen en een van de machtigste zeedieren in de grote oceaan de indrukwekkende Humback Whales. Het is een mooie afsluiting van een ruim zes jaar durende zeilreis.

Wij bedanken iedereen die we tijdens ons varend bestaan hebben leren kennen, waar we borrels mee dronken, uitstapjes mee maakten, ons hielpen bij problemen, wegwijs maakten op nieuwe plekken, die meezeilden, etc., etc. En  al die diegenen die ons volgden via de blog, marine traffic of op andere wijze. Samen maakten jullie onze zeilreis onvergetelijk!

PS
Wat de toekomst gaat brengen? Treinen door Azie, de Panamericana route per camper? Er leven genoeg ideeën. De komende tijd zullen we echter, ivm de zorg voor een ouder, niet verder gaan dan op max. een halve dag reizen van Nederland zoals het Spaanse Andalusie waar we nu verblijven. Niet zo warm als het Caribisch gebied of de Pacific maar gelukkig ook niet zo koud als in Nederland. 

Dus voor nu: groeten uit Andalusie!

Marina Papeete

De laatste sirene is al uren geleden verstomd, het geluid van voorbij zoevende auto’s minder intens. Pubers met hun eeuwig blèrende soundblasters in de hand hebben hun heil elders gezocht. De bankjes onder de rieten dakjes langs de boulevard die parallel loopt aan de drukke verkeersader van Tahiti’s hoofdstad waar Charlie II met zijn neus tegen aan ligt moeten het zonder liefdespaartjes doen. Vandaag géén witte stelten met hoog opgetrokken sportsokken van een net gearriveerde cruiseboot vol Amerikaanse toeristen. Slechts een enkel Polynesisch gezinnetje, de baby volgens lokaal gebruik liggend op de meer dan stevige onderarmen van mama, slentert langzaam voorbij onderwijl turend naar de exotische vissen in het heldere water. Het is een extreem rustige zondag. Totaal anders is het een paar weken later.

‘Rrrrrrrt’, ratelt het stepje. Rrrrrrt, rrrrrrt. Rrrrrrt, rrrrrrt doen een ander stepje en een skatebord. ‘Wait for me’, krijst een hoogblond meisje. Terwijl ze met haar korte beentjes probeert de grotere kinderen bij te houden, wippen haar vlechtjes op en neer op de cadans van de steiger. Ze is overduidelijk afkomstig uit Europa, waarschijnlijk Denemarken of Noorwegen. Wie denkt dat zeilend de aardbol rondtrekken is voorbehouden aan gepensioneerde echtparen op leeftijd, eenzelvige alleenstaande mannen en hele jonge stellen (nog) zonder kinderen heeft het mis. Juist de tussengeroep van veertigers met jonge gezinnen, waarbij drie het juiste aantal lijkt, zagen we de afgelopen zes jaar gestaag groeien net als de boten waar ze op varen. Zo’n twintig jaar geleden toen mijn zoon op de basisschool zat, was er veel aandacht voor kansarme kinderen in Afrika en Zuid-Amerika. Via tv en video leerde ons kind hoe kinderen elders op de wereld woonden en leefden. Anno 2019 lijken kinderen uit de westerse wereld zelf ter plaatse te moeten ontdekken hoe leeftijdgenootjes elders op de wereld leven door met hun ouders op een zeilboot de wereld rond te trekken. Naast het standaard lesprogramma waarbij mama of papa aan boord als leerkracht optreedt, doen ze korte projecten op scholen in het land waar ze op dat moment zijn. Ze leren versneld andere talen door het internationale gezelschap waarin ze continue verkeren en maken ze zich skills als een dinghy besturen, snorkelen en de marifoon bedienen snel eigen. Omdat de zomervakantie ook aan boord inmiddels is begonnen, rollen en rennen ze hele dagen heen en weer over de steigers naar elkaars drijvende huizen in de overvolle jachthaven.

Wanneer code rood buiten op het open water afgezwakt is en het signaal ‘zeil veilig’ gegeven wordt, zal de rust wel weer terugkeren al hopen wij zelf tegen die tijd ook eindelijk weg te kunnen. Twee maanden, die voelen als een eeuwigheid wanneer je gewend bent iedere paar dagen te verkassen, ligt Charlie II vast nadat we met hulp van een sleepboot de haven ingemanouvreerd zijn. Sindsdien is het wachten. Wachten op de monteur die na een dag eerst even een project een paar honderd kilometer verderop moet afmaken. Wachten op noodzakelijk gereedschap dat net even op een buureiland in gebruik is. Wachten op een testonderdeel dat eerst gedemonteerd moet worden van een vissersboot. Wachten op alwéér een feestdag. Wachten op stakende douane beambten. Wachten, wachten, wachten. Een jaar geleden vonden we het hier heerlijk relaxed. Niets hoefde, niets moest en vooral niet meteen! Nu moeten we moeite doen om niet totaal gefrustreerd te raken en verlangen we soms even terug naar Nederland waar morgen niet overmorgen is of pas volgende week maar waar morgen écht morgen is! Ook twee maanden die we anders dan anders moeten zien in te vullen nu varen, zwemmen en snorkelen geen optie zijn.

‘Heb je zin om even mee te stad in te lopen, ik wil nog wat parels kopen en stofjes kijken.’ ‘Ja, gezellig, ik kom eraan.’ Het is heerlijk dat er af en toe bekenden langs komen om de sleur te doorbreken met een gezamenlijk kopje koffie, een borrel of zoals nu om de stad in te gaan. Even later zitten we op barkrukken aan een lange counter de mooiste parels uit te zoeken uit de tientallen die op een wit kleed voor ons uitgespreid liggen. Iedere parel wordt intensief bekeken op oneffenheden en kleur. Wanneer we er de mooisten tussenuit gepikt hebben, worden de overgebleven parels behendig opgeschept en teruggedaan in de plastic bak waar ooit vanille ijs in zat, wachtend op de volgende klant die er ook weer de ‘allermooiste’ uithaalt. Voor een paar cent extra laten we onze nieuwe aanwinsten doorboren om ze te kunnen rijgen tot een ketting of armband. Zelf sieraden maken is hier in het centrum van de parelhandel big business. Een enkel zelfgemaakt sieraad is voor eigen gebruik het leeuwendeel wordt echter verkocht op straat of in kleine winkels annex ateliers.

 

‘¿Hablas español¿’ ‘Un poco’. Terug in de buurt van Charlie’s ligplaats hoor ik Spaans. Na burenwissels van Zweeds/Deens naar Engels, Frans en Amerikaans kan Rob, die nog dagelijks les volgt op Duo Lingo, zijn Spaans testen. De super hartelijke en vriendelijke vader en zoon, Jorge mayor (oud) en Jorge menor (jong) zijn naast ons komen liggen. Nog niet eerder ontmoetten we Chileense zeilers. Korte tijd later leren we meer Chilenen kennen. Zij varen op de enige zeilboot die Paaseiland rijk is het gebied waar zij vandaan komen ongeveer een maand varen hiervandaan.
Het liggen in de Polynesisch/Franse marina is soms vreselijk saai. Veel vaker hebben we verrassende en boeiende contacten in de internationale wereld van oceaanzeilers.

Tahanea

In de tijd dat we nog geen idee hadden wat de wereld rondzeilen in de praktijk inhoud lazen we alle blogs die we maar op het net konden vinden en zoveel mogelijk boeken van zeilers die ons voorgingen naar de plaatsen die we dachten te gaan aandoen. En nog steeds lezen we vóór ieder nieuw seizoen over plaatsen waar we de wal op kunnen, gasflessen kunnen vullen, waar goedkope eettentjes zijn en over mooie anker- en snorkelplekken in het nieuwe vaargebied. Helaas maken alle andere zeilers ook gebruik van dezelfde beperkte leesvoer waardoor we op Fakarava (b.t.w. Niet de grootste, zoals ik eerder schreef, maar de op een na grootste Tuamotu) geen enkele maal alleen op een ankerplaats liggen. De Zuidpas is zelfs ronduit druk te noemen met dertien jachten als we er een paar uur halthouden om te wachten tot het water naar buiten gaat stromen waar Charlie II op mee kan liften. Onderwijl houd ik mijn hart vast voor wat we gaan aantreffen op het meer oostelijk gelegen Tahanea, een onbewoonde atol half zo groot als Fakarava en aangewezen als natuurgebied. Vooral door dit laatste zie ik visioenen van opeengepakte boten als haringen in een ton. ‘Onzin’, volgens Brigit van de boot waarmee we samen op pad zijn, ‘lang niet iedere zeiler wil er naar toe want er is niets te krijgen!’ ‘Ik hoop het.’ Onder een nachtelijke hemel met duizenden sterren glijden we afwisselend onder zeil en op de motor, de snelheid continue aanpassend aan de gewenste aankomsttijd vroeg in de ochtend, door het bijna vlakke water. Bij het naderen van de strook land die oceaan en binnenmeer scheiden, zien we tussen de cocospalmen door maar één mast. Het lijkt erop dat Brigit gelijk krijgt. En inderdaad. Zodra we binnen zijn en rechtsaf draaien zien we slechts één andere zeilboot. Geweldig! Als het anker de grond raakt in het veld bezaaid met zwartogende koraalkoppen is de afstand tot de Amerikaan zelfs voor geoefende zwemmers niet meer te overbruggen. We zijn bijna alleen op dit plekje op de wereld.
Benauwd en plakkerig is het. Alhoewel het ‘s nachts iets koeler is, slaapt Rob regelmatig buiten in de kuip. Meerdere keren per dag springen we overboord om af te koelen en het zweet van onze lijven te spoelen om daarna onder de zoete straal van de buitendouche het zout weer te verwijderen. Zonder badkleding maar met een snorkelbril op, hangend aan de zwemtrap bestuderen we de nieuwe omgeving. Wat zenuwachtig schieten mijn ogen van links naar rechts, verdraai ik bijna mijn nek in een poging in een wijde cirkel om mij heen de driedimensionale omgeving onder water te kunnen scannen. In mijn blote niksie, ben ik ik altijd bang dat er een al té nieuwsgierige vis ineens naar mijn billen zal happen alhoewel ik weet dat zij banger zijn van ons dan wij van hen en ze dus nooit zó dichtbij zullen komen. Behalve de klevers dan. Maar die hebben het meer op je benen gemunt. Maar toch! Er zitten hier ook veel haaien, schiet het door mijn hoofd. Ik heb het nog niet gedacht als een ‘lemon’ shark van drie-en-een-halve meter, die zijn naam te danken heeft aan zijn gelige vel, op gepaste afstand voorbij zwemt, vergezeld van een aantal los meezwemmende kleine siervissen en aan zijn lijf vastklevende zuigvissen. Onze eigen ‘huis’sucker, een klever die al sinds Tahiti meevaart, schiet ineens onder de kiel vandaan zwemt als een speer naar de haai, snuffelt wat aan de staart van het grote beest en draait weer om, terug naar zijn vertrouwde plekje van de afgelopen weken dat hem blijkbaar beter bevalt dan het gele vel van de haai. Ik kan hem geen ongelijk geven. Ik blijf ook het liefst zo dicht mogelijk bij mijn drijvende huis met meerdere haaien in de buurt want ook een schooltje ‘blacktip’ haaien heeft inmiddels zijn opwachting gemaakt.
Beschutting zoekend voor de aantrekkende wind liggen we een dag later op positie Taha 5 van de ‘soggypaws’ gids waarin het eiland in kaart is gebracht. De muur van cocuspalmen waar we dicht tegen aan liggen met uitzicht op een verlaten uitziende hut zorgt voor luwte. Een 360gr panoramafoto, als we die zouden maken, zou verder niets anders laten zien dan water met grote donkere bulten aan de horizon. Regelmatig roept een van ons voor de grap: ‘Hé, daar gaat een containerschip’ wetende dat de bulten in de verte niets anders zijn dan onbewoonbare motu’s die de begrenzing van Tahanea vormen en vergelijkbaar zijn aan die waar we voor liggen, maar ze doen ons sterk denken aan de logge gevaarten die we op de Noordzee veel zagen alweer zes jaar geleden.
In de avondschemering komt er een motorbootje aan met twee oudere mannen en een jonge knul. Ze leggen aan bij de hut, sjouwen er wat spullen heen en vertrekken weer als het volledig donker is geworden. Het zijn arbeiders die het kokosvlees op deze atol en misschien ook op anderen, verzamelen, drogen en verkopen. Ze komen en gaan op de meest vreemde tijden, zelfs midden in de nacht en zoeken geen enkel contact. Twee dagen zijn zij de enige andere mensen. Als we na zonsondergang geen ankerlichten waarnemen beseffen we dat we deze twee dagen zelfs de enige zeilboten zijn.

Het geeft een ongekende rust. Letterlijk! Er is geen ander geluid dan van de rollende golven achter de palmen, de roep van een vogel, een plons van een vis die uit het water springt. ‘s Avonds en ‘s nachts is er geen ander licht dan dat van de maan en duizenden sterren die reflecteren in het water om ons heen.
In navolging van de recent bekeken film ‘Cast away’ waarin de hoofdpersoon als enige strand op een onbewoond eiland gaan we bij daglicht op verkenning. We zoeken onze weg over een grillige bodem van grijze lavasteen met gevaarlijk scherpe punten die regelmatig door onze speciale koraal-bestendige waterschoenen heen prikken. Waar het gesteente op gezette tijden overspoeld wordt door zout water is een glibberige bruine algenlaag achtergebleven en zijn poelen gevormd van verschillende grootte waarin hermietkreeften leven en babyvisjes van een halve pink lengte of zelfs nóg kleiner. Het stukje land recht voor ons kunnen alleen rondlopen, dwars doorsteken wordt door dicht tegen elkaar staande struiken, nog stekeliger dan de scherpe koraalpunten, onmogelijk gemaakt. Een uur. Dan zijn we rond. De buit bestaat uit slechts een handvol glanzende schelpen. Als de werklui nooit meer terug zouden komen en we hier maanden zouden moeten overleven, hebben we nog heel wat te leren. Nu blijft het bij het zelf maken van houtskool dat met een gevonden metalen rooster een super werkende barbecue vormt voor vlees en groenten die we gewoon uit de koelingen aan boord trekken.
De ruimtes tussen de motu’s zijn bedriegelijk. Bij hoog water lijken ze doorgangen van oceaan naar de lagune maar zodra het tij zakt, vallen grote delen droog waardoor de motu’s met elkaar verbonden worden. Zelfs met een paddelboard of platte kano kun je niet van binnen naar buiten of omgekeerd. Wadend tussen transparante vissen, geel-zwarte vissen of vissen met oranje stippen van een nog net niet eetbare maat in dan weer fris water waarvan je kippenvel krijgt, dan weer zo heet water dat je huid er zeer van doet, slechts tot je enkels in het water of een meter verder ineens tot je middel dan weer wandelend over een zandbank steken we van het ene stukje land door naar een volgende onderwijl speurend naar precies die ene heel bijzondere schelp die nog in de verzameling ontbreekt.
De terugweg naar de pas waar we binnenkwamen, voert langs het kerkje dat stamt uit de tijd dat Tahanea nog vaste bewoners had. Het ziet er verlaten uit. Heel anders dan een stukje verderop waar het inmiddels knetterdruk is met twee handenvol boten. Het maakt de twee dagen dat we alleen waren extra bijzonder!

Atollen, Parels, Bommies en Verhuizen

In de ene gids staat 77 in een ander zeilboek 78. Of het nu 77 of 78 atollen zijn, het zijn er in ieder geval teveel om allemaal te bezoeken in de twee maanden waarin we door de Tuamotu’s (onderdeel van Frans Polynesië) zullen trekken. De sfeer proeven en het leven op een atol ervaren kan ook door er een handvol aan te doen want uiteindelijk zijn ze allemaal vergelijkbaar. Wat is nu precies een atol? Wetenschappers kunnen boeken volschrijven met de uitleg over het ontstaan van atollen, ik zal daarentegen proberen het zo simpel mogelijk te houden. Een atol is eigenlijk niets anders dan een gezonken vulkanisch eiland. Tijdens de duizenden en duizenden jaren dat een vulkaan langzaam in de oceaan wegzakt, groeit er koraalsteen aan de buitenkant tegen de vulkaan. Eerst vast er tegenaan. Later ontstaat er van bovenaf een groef of inkeping tussen het koraal en de vulkaanwand zodat het lijkt of de koraalbrokken losdrijven van de eigenlijke vulkaan.

De koraalbrokken worden groter en groter. Zo ontstaan er stukjes land die mijlen onder water nog steeds vast zitten aan de vulkaan maar eruit zien als eilandjes in een ring om de steeds dieper zinkende vulkaan. Zodra de vulkaan volledig onder water is verdwenen blijven alleen de koraaleilandjes of motu’s zichtbaar; de atol is geboren. Hoe ziet de atol er dus uit: een ring van onderbroken vlak land rondom een waterplas, de lagune of het binnenmeer. De ring hoeft geen exacte cirkel te zijn maar kan ook ovaal zijn of zelfs rechthoekig. De grootte van de atollen verschilt nogal evenals het aantal doorsteekjes of passen die diep genoeg zijn om met een boot vanaf de oceaan het binnenmeer op te kunnen.
Wanneer het in de grote oceaan laag water wordt, wordt het water uit de binnnemeren van de atollen met veel kracht door de smalle passen naar buiten geduwd. Bij hoog water gebeurt het omgekeerde. Op deze momenten is de stroming in de passen soms zo sterk dat zelfs de 110 paardekrachten van Charlie II’s motor niet voldoende zijn om er tegen in te komen. De veiligste momenten om door de passen te varen is daarom bij doodtij, het exacte omslagpunt van hoog- naar laagwater en vice versa wanneer de stroom vrijwel nihil is.
De allerkleinste koraalbrokken die als pilaren uit de bodem van de lagune oprijzen tot net onder het wateroppervlak worden ‘bommies’ genoemd. Ze zijn levensgevaarlijk voor zeilers. Bij aanvaring met je boot geeft het keiharde koraal op zijn minst diepe krassen. In het ergste geval kan je boot zelfs opengereten worden en zink je! Menig zeilboot is hierdoor in het verleden vergaan. Tegenwoordig met satellietbeelden, moderne navigatieapparatuur en exacte weersvoorspellingen is het zeilen in dit gebied veel veiliger maar nog steeds blijft het oppassen geblazen. Behalve doodtij heb je vooral ook daglicht nodig om de bommies te kunnen zien.
‘Nee, dat meen je niet. Willen jullie hier weg?’ Vol verbazing kijken we het stel aan. Twee paar grote, donkere ogen kijken vriendelijk terug. Twee hoofden knikken gelijktijdig ja. De Française en de Polynesische man, onze leeftijd, beginnen te stralen alleen al bij de gedachte aan de op hande zijnde verhuizing. Maar waarom? Waarom zou je weg willen als je op misschien wel het meest idyllische plekje van de wereld woont? Het bordje met aanduiding van een art-galerie volgend lopen we vanaf de enige weg op Fakarava, aangelegd met betonplaten, langs het huis naar achteren. De overdekte ruimte die we betreden, heeft geen deuren, muren en ramen en is met doeken in drieën gedeeld. In de eerste ruimte zien we prachtige decoraties hangen en sieraden gemaakt met schelpen, parels en koraalsteen. Hier wonen creatieve geesten. De ruimte ernaast doet dienst als zitkamer en in de laatste zien we een 2-persoons bed. Omdat er geen achtergevel is kijk je vanaf iedere plek vrijuit over de lagune waar de achterkant van het perceel aan grenst. Binnen een paar passen stap je zo vanuit je bed in het ondiepe, heldergroene, badwarme water. ‘s Avonds heb je zicht op de ondergaande zon wat hier immer een prachtig schouwspel is.

Een motorboot ligt binnen handbereik voor de grotere afstanden over water. Wanneer het heel stil is, en dat is het vaak, hoor je het rollen van de golven van de oceaan aan de buitenkant van de landstrook. Zó smal is het land. Dus…verhuizen?! Wij snappen er niets van. We weten dat Fakarava met een binnenmeer qua grootte vergelijkbaar aan het IJsselmeer en met een lengte van 55 km het grootste atol is van de Tuamotu’s. Dat was al zo toen het stel hier neerstreek op de grootste motu. Maar het aantal inwoners, inmiddels 850, is reden om te verhuizen. Ze vinden het te druk worden en willen heel graag naar de overkant van de lagune om op een veel kleinere nog rustiger motu te gaan wonen.
De parels waar Frans Polynesië om bekend staat, werden oorspronkelijk door free-diven, duiken zonder luchtflessen, opgedoken en de parels werden gebruikt voor knopen. Toen er nieuwere materialen beschikbaar kwamen om knopen van te maken en het parelduiken steeds gevaarlijker werd doordat de duikers dieper moesten zoeken om pareloesters te vinden, raakte het parelduiken in de vergetelheid. In de 70-er jaren werd een nieuw procedé ontwikkeld om de natuurlijke parelgroei te manipuleren. In de afgelopen 50 jaar zijn overal op de eilanden

‘parelfarms’ uit de grond gestampt en is de parelindustrie ‘big business’ geworden. In plaats van het zandkorreltje dat uitgroeide tot parel zijn DNA en antibiotica heden ten dagen de belangrijkste ingrediënten in de huidige parelindustrie. Niet alleen In het centrum van Tahiti zijn ontelbare parelwinkels te vinden ook op de andere eilanden worden ze op veel plaatsen verkocht. Overal zie je dezelfde oorbellen, armbandjes en kettinkjes. Duizenden. Des te verrassender zijn de sieraden in de art-galerie. Ieder sieraad is origineel qua ontwerp en ik vind ze prachtig. Kiezen is lastig. Ga ik voor wit, voor blauw, voor….? Uiteindelijk vind ik een ketting en armbandje die perfect matchen met uit zandkorrels ontstane ‘echte’ pareltjes. Na een hartelijk afscheid wandelen we terug naar ons kleine bootje. ‘Verhuizen?’ Ik zou niet nóg rustiger willen wonen maar wat mij betreft mag het Frans-Polynesische paar nu best verkassen. Ik heb de buit binnen.
Wij verkassen ook. Tien mijl zuidelijker waar de betonweg al even plaatsgemaakt heeft voor een koraalpad leggen we voor een aantal dagen aan aan een meerboei bij jachtservice Pakokota.

Opnieuw inslaan

De voorraad levensmiddelen aan boord was grotendeels op voordat we Charlie II voor twee maanden alleen achterlieten aan de steiger van Marina Taina in Tahiti. Er was zelfs geen fatsoenlijke koffie meer aan boord. In een knalgele verpakking restte enkel nog wat bruin poeder afkomstig uit Panama van zó slechte kwaliteit dat een half pond eigenlijk niet eens genoeg is voor vier koppen. Daarom én met het oog op een snel vertrek naar de Tuamotu atollen waar niet veel te koop is, maken we de eerste dagen na terugkeer meerdere malen de gang naar de supermarkt, een wandeling van circa vijftien minuten langs de weg die rond het eiland loopt. Buiten de marina voert de eerste paar meter over een brede stoep die al snel overgaat in een onverhard gedeelte waar een continue stroom tegemoetkomende auto’s, twee rijen dik, ons rakelings passeert. 

Halverwege, daar waar de weg iets verbreed is zodat auto’s er kunnen stoppen, stond een overdekte groenten en fruit kraam. Tijdens onze afwezigheid is de enkele kraam een paar meter verplaatst en uitgebreid met nog twee schaartafels waardoor een heuse winkel in de buitenlucht. is ontstaan ingesloten tussen reuzen palmbladeren en grenzend aan de moestuin erachter. Het oogt donker tussen de uitstaltafels. Er is een zeil boven gespannen dat de felle zon en ergste hitte buitensluit. Tussen de in U-vorm uitgestalde waren staat een tafel waarop pompelmoezen en andere zware vruchten die per kilo geprijsd zijn gewogen kunnen worden.

Er zijn nog wat ananassen te koop al is het seizoen bijna voorbij. Met vliegertouw zijn ze per drie aan elkaar gebonden. Komkommers liggen per twee of drie in plastic frietbakjes evenals aubergines en trosjes kleine bananen. Ik heb mijn oog laten vallen op een watermeloen. Lekker koud zijn ze een goede dorstlesser. Net wat we nodig hebben. De hitte in Tahiti is wennen na de kou in Nederland. De hele dag snakken onze lijven naar vocht dat sneller op je huid verdampt dan je het naar binnen kunt gieten. De donkergroene kogel die als voetbal niet zou misstaan wordt voorzichtig op de weegschaal gelegd. Vier kilo! Het is een joekel! De volgende morgen als ik de meloen wil prepareren om in de koelkast te kunnen bewaren, staat er een laagje schuim op. Als ik het mes erin zet, stijgt er een ranzige lucht op van gistend vruchtvlees. Voorzichtig stop ik een schijfje in mijn mond om direct te merken dat smaak en geur gelijk zijn. Gatver.. niet meer te eten. Een paar tellen later verdwijnt meer dan 10 euro overboord. Géén fruit, géén sap én een hoop geld armer…balen!

Een aantal dagen later zijn we de kraam al voorbij als ik me bedenk en terugloop. ‘Wat ga jij nou doen?’ vraagt Rob. ‘Terug naar de kraam zeg ik’, ‘ik mag dan nauwelijks Frans spreken en al helemaal geen Polynesisch ik ga het toch melden. Ik laat dit niet zomaar over mijn kant gaan.’ Al gesticulerend weet ik de verkoper het meloenprobleem uit te duiden. Het is een slanke Polynesische man van een jaar of 70. Hij kijkt mij vriendelijk maar enigszins onbeholpen aan en zegt slechts ‘Ma femme, ma femme!’ Al eerder constateerden we dat in Frans Polynesië de vrouwen de baas zijn. Al duwend en trekkend om de volle winkelwagen in het zand en de kuilen overeind te houden en de goede richting in te sturen lopen we terug. De winkelwagen kunnen we in de marina achterlaten waar ze geregeld worden verzameld en teruggebracht naar de Carrefour.  Marina- of supermarktservice? We hebben geen idee. Makkelijk is het wel. Het scheelt vooral veel sjouwwerk. Bij de kraam is het druk en de man nog steeds alleen. 

Er is al een week voorbij sinds het stinkende gevaarte de oceaan inging als ik weer bij de groenten-en fruitkraam stop. Ditmaal is de jonge vrouw die mij de meloen verkocht zelf aanwezig. Ik doe nogmaals mijn verhaal dat ik van tevoren diverse malen in mijn hoofd geoefend heb zodat het er in redelijk verstaanbaar Frans uitkomt. Uit haar reactie begrijp ik dat zij het nog weet en zelfs exact hoe zwaar de meloen was. De vraag die erachteraan komt begrijp ik jammer genoeg niet (…die had ik van tevoren niet kunnen oefenen…) maar de Franse dames naast mij helpen graag. Waar ik de meloen heb gelaten? En of het goed is dat ze geld teruggeeft. De meloen heb ik allang weggegooid, dat stinkding. En natuurlijk is het prima om geld terug te krijgen. Super! 

En als er nog eens iets is, de artikelen gewoon meebrengen en het wordt geregeld! Helemaal blij vervolg ik mijn weg. Wat een geweldige service!

Vers stokbrood, Franse kaasjes, zoete appels, we blijven op en neer lopen voor dit lekkers want het is steeds al op als het op handen zijnde vertrek opnieuw moet worden uitgesteld. Het is februari. De slechtste zeilmaand in deze regio! Het ene na na het andere lage drukgebied trekt onder ons door en brengt storm en bakken en bakken regen mee, meer dan een slechte herfstdag in Nederland, die Charlie II vasthouden op de ankerplaats tussen het rif en het vliegveld van Tahiti. We doen een tweede eilandrondje, bezoeken nogmaals hoofdstad Papeete, lezen uren achtereen, leren Franse en Spaanse woorden, volgen start-en landingsbewegingen van 6-persoons zakenvliegtuigjes, grote Boeings en helicopters en wachten. We wachten tot we zeker zijn van vertrek, pas dan zullen we de dag tevoren nogmaals de gang naar de supermarkt maken om opnieuw groots in te slaan.